Reacties 2

Tagliatelle met zalm en wodka-roomsaus

Heb ik al eens gezegd dat het eten in Zuid-Afrika heerlijk is? Vaak genoeg waarschijnlijk, maar ik blijf het graag herhalen. Je hebt de braai, dat waar Zuid-Afrikanen het allerbeste in zijn. Men gooit er tosti’s (met kaas, ui en tomaat), aardappelen, verse vis (snoekbraai of vers gevangen crayfish), butternut met feta en natuurlijk heel veel vlees, zoals zelfgemaakte boerewors op. En je hebt springbokcarpaccio, bobotie, perinaise (mayo met peri peri), struisvogelbiefstuk, nog meer butternut, chicken & mayo sandwiches. En deze pasta.

Er zijn nog zoveel recepten die ik nog een keer moet proberen. Twee jaar geleden at ik deze pasta met zalm, avocado en wodka-roomsaus om een goede bodem te leggen voor een stapavond in Stellenbosch. Ik zag dit op de menukaart staan en dacht: Wtf, wodka-roomsaus? Hoe dan? Is het überhaupt lekker? Ik was nieuwsgierig, en bestelde het. Bestel zo vaak mogelijk iets dat je niet kent. It could change your life.

Wodka-roomsaus is lékker! Het is tangy, een Engels woord dat het perfect omschrijft, en dat niet naar het Nederlands te vertalen is (Google Translate vindt het pikant. Nee.). Deze saus geeft je een soort kick, zonder dat je het idee hebt dat je drie shotjes wodka naar binnen hebt gewerkt. De zalm past er perfect bij en de avocado maakt het allemaal weer wat frisser. Ondertussen weet ik dat wodka en zalm heel erg goed samengaan.

Ik moest en zou dit een keer namaken. Dus kocht ik wodka. En toen ging die fles op aan andere doeleinden. Uiteindelijk durfde ik het aan, en kocht ik naast een nieuwe fles wodka ook een moot zalm en verse pasta. Koop verse pasta, het is zoveel lekkerder. Je kunt het invriezen, dus sla groots in wanneer het in de aanbieding is en gooi het gewoon in de vriezer.

Verse pasta met zalm en wodka-roomsaus (voor twee personen)

Dit heb je nodig:

300 gram zalm
250 gram verse tagliatelle
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
4 eetlepels wodka
200 milliliter room
het sap van een halve limoen
1 avocado
een handje pijnboompitten

Dit moet je doen:

1. Snipper de ui en knoflook. Ik gebruik daar tegenwoordig een keukenmachine voor. Zo makkelijk! Heb je die niet? Koop er een. Je kunt er alles mee: pesto en tapenade maken, noten verkruimelen, en dus ook lekker lui een uitje mee snipperen.

2. Fruit de ui en knoflook met een flinke scheut olijfolie in een steelpan. Voeg wanneer de ui gelig is geworden de wodka toe. Laat het even sudderen. Gooi daarna de room in de pan.

3. De saus moet een beetje inkoken, dus laat het op zacht vuur verder bubbelen. Kook ondertussen de pasta. Verse pasta heeft een kortere kooktijd dan ‘gewone’ gedroogde paste, dus kijk goed op de verpakking. Deze tagliatelle was in vier minuten lekker al dente. Proef tussendoor de saus. Als het goed is, is ‘ie lekker romig, maar met een heleboel pit.

4. Snijd de zalm van de huid af en vervolgens in stukjes. Bak de zalm kort aan in een wokpan met een beetje olijfolie. De buitenkant moet rozebruin worden, maar de binnenkant moet lekker rosé blijven. Wok de zalm in een minuut of twee op hoog vuur. Gooi de saus bij de zalm de wokpan, zet het vuur weer laag.

5. Giet de pasta af. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie goudbruin (let op, want dit kan ineens heel hard gaan). Halveer de avocado en haal de pit eruit. Snijd reepjes in het vruchtvlees en gebruik een lepel om de reepjes uit de schil te scheppen.

6. Doe de tagliatelle en de saus op een bord en verdeel daar avocado en de pijnboompitjes over. Dit is een perfecte maaltijd om een date (of jezelf) mee te imponeren, dus dek je tafel mooi op, schenk een glas rosé of sauvignon blanc (uit Stellenbosch natuurlijk) in en steek een kaarsje aan. Enjoy!

 

2 reacties

Zeg het maar!