Reacties 3

Jeffrey’s Bay: Surfboards en gin-tonics

Voor ons staat een zongebruinde jongen met lichtblond haar en zijn wetsuit nog maar half aan op het strand. “Laten we beginnen met hoe je op je surfboard moet staan”, zegt ‘ie. Ik heb al meerdere keren op een surfboard gestaan, maar ben nog lang geen ster. Daarom heb ik maar een beginnerslesje genomen. Achter me, in de Indische Oceaan, springen nog meer gebruinde jongens zonder enige moeite op hun board, om vervolgens zigzaggend over de golven te glijden.

Na ruim een uur zeewater happen en vooral de armspieren trainen, is de les voorbij. We gaan terug naar het hostel, waar ik aan de praat raak met wat Britse jongens. Ze zijn naar Supertubes geweest, één van de beste surfstranden ter wereld. Niet te doen voor beginners, maar deze jongens surfen al hun hele leven en vonden de golven tegenvallen. De zon zakt in de zee, de muziek gaat aan. Gin-tonics zijn maar 16 Zuid-Afrikaanse rand (1,60 euro!) en de pooltafel is vrij. Voor je het weer lig je op je rug op een picknicktafel naar de Melkweg te staren en te dromen over de nieuwe surfles die morgenochtend op je wacht.

De volgende dag wandel ik aan het eind van de middag in m’n eentje naar Supertubes. Let’s see what the fuzz is all about. Er is een storm aan de overkant van de baai. Het zal wel niks worden, denk ik. Niets is minder waar: storm betekent hoge golven. Hoe langer ik op het strand zit, hoe meer surfers aan komen rennen met hun board onder de arm. Surfdudes, een roze-rode lucht en bliksemflitsen op de achtergrond, hoeveel beter kun je het nog hebben?


Op een steenworp afstand van Port Elizabeth in the Eastern Cape ligt Jeffrey’s Bay. Het surfparadijs van Zuid-Afrika. Een van de fijnste, meest laid-back plekjes die je zult tegenkomen.

Backpackersbijbel Coast to Coast zegt dit over Jeffrey’s Bay: “Ivory sands, sparkling surf and a sexy temperate climate make J’bay the perfect fix for beach addicts. Not only is it the surf Mecca of South Africa, with some of the most perfect waves, but it’s also a shell collectors wet dream. Life here involves around Waves – and all their accessories. Watch the surfers strut their stuff  on some truly awesome breaks, or climb aboard yourself. Jeffrey’s Bay wasn’t much  more than a couple of comfy rocks that made great sunset perches. Then, in the 1960s, some blabbermouth discovered waves. Bloody good waves. Which got all sorts of sexy names. And that’s how the sleepy town transformed from a dope smokers’ surf paradise to a throbbing holiday destination where everyone lived happily ever after.”

Meer heb ik ook niet toe te voegen.

Waar moet je slapen: Island Vibe. Je hebt er de leukste feestjes, fijnste dorms, prachtige badkamers, lekker ontbijt (tot 14:30u) en leuke surflessen, inclusief meerdaagse surf camps. Voor je rust ga je niet naar Jeffrey’s Bay. Voor gin-tonics wel. Het is een geliefd hostel, dus reserveer op tijd een bedje. Of neem je tent mee en stal die uit in de tuin.

Waar moet je eten: Nina’s! Ik ben hier vier keer geweest, in de twee keren dat ik in J’bay was. Oh wat een goddelijk ontbijt (bacon, eieren en aioli op een geroosterd ciabattabroodje), wat een goddelijke chicken burgers (neem de Portugese chicken breast, heerlijk spicy), wat een goddelijke curries en wat een goddelijke ijsjes. Daarnaast heeft Nina’s ook nog eens een heerlijke vibe met surfplanken en tv’s met non-stop surffilms aan de muur.

Waar moet je dansen: De feestjes bij Island Vibe zijn perfect om op gang te komen. Ga daarna met je nieuwe vrienden van over de hele wereld foute dansjes doen in The Jolly Dolphin, tot in de vroege uurtjes. Maar doe daarvoor wel een paar tequila shots of cocktails bij de buren, The Mexican. En als je geluk hebt, is er nog een gek trance feestje ergens op een afgelegen camping.

Waar moet je shoppen: De Billabong outlet. Ontzettend groot, rekken en rekken vol met leuke surfkleding en dat alles voor de helft van de prijs. En ga ook eens langs bij de schattige schelpenwinkeltjes aan de Main Road.

Wat moet je doen: Surfen surfen surfen! Wanneer je dat zat bent, slenter lekker door ‘het centrum’ (lees: één lange straat), bezoek het winkelcentrum aan de rand van het stadje, of ga op het strand liggen om de andere surfers te bekijken. De stranden hebben ook nog eens fantastische namen: Kitchen Windows, Magna tubes, Boneyards, Supertubes, Impossibles, Tubes, the Point en Albatross. Veel meer kun je, en wil je ook niet doen.

Waar moet je surfen: Voor de pro’s: Supertubes. Eén van ’s werelds beste surfstranden (in de top vijf, en waar Billabong jaarlijks wedstrijden organiseert). Voor de beginners is Kitchen Windows, het strandje naast Island Vibe, een stuk beter. En als je geluk hebt, surfen dolfijntjes vrolijk met je mee.

Oh, ik wil weer terug. Mag ik een enkeltje Jeffrey’s Bay alsjeblieft?

3 reacties

  1. Pingback: Peniche: The best surf in Portugal - Wander Woman

  2. Aaah dit is zo gaaf om te zien! Ik ben toen ook bij Island Vibe Backpackers geweest. Elke dag at ik die grote musli bakken weg daar. En de ochtend zon op de porch daar, lekker aan een picknicktafel! Good memories
    (ps. ik heb net pas je blog ontdekt, vandaar het rare gestalk :P)

  3. Lizet

    Haha, vooral leuk gestalk! :D Island Vibe vond ik echt zo leuk, en die ontbijtjes waren inderdaad goddelijk. Ik mis Zuid-Afrika.

Zeg het maar!