Reacties 4

Lemon Meringue Pie

Winnen is leuk. Een sportwedstrijd, producten bij een prijsvraag, of dingen die je kunt doen. Vooral het laatste. Vooral voor iemand als ik, die eigenlijk nooit iets wint. Daarom was ik ook extrasuperblij toen ik een mailtje kreeg van Fairminds, dat ik een plekje in hun Baking Workshop had gewonnen. Winnen en ook nog eens eten mogen maken: YAY!

Toen ik daarna hoorde dat Maura van Yellow Lemon Tree Blog de workshop zou geven, deed ik nog een dansje. Maura maakt hele leuke en originele recepten en plaatst daar ontzettend mooie foto’s bij. Echt, ga haar blog volgen. Heel erg leuk dus om haar ook te mogen ontmoeten. Afgelopen woensdag ging ik met vriendin Lianne richting Utrecht, om in het Grachtenatelier aan de Oude Gracht erachter te komen wat Maura voor ons in petto had.

De avond was georganiseerd door Fairminds en stond in het teken van fairtrade. We dronken rosé en sapjes van Fair Trade Original, en zoveel mogelijk van de ingrediënten waren ook fairtrade. We mochten kiezen uit drie verschillende gerechten: Chocolate Fudge, Carrot Cake en Lemon Meringue Pie. Alle drie hele lekkere gerechten, maar de fudge, die ook op de blog van Maura staat, heb ik al een keertje gemaakt, en ik kan nog steeds genieten van mijn carrot cupcakejes van afgelopen zondag. Dus ik wist het wel: ik wil Lemon Meringue Pie maken!




De taart was heel erg makkelijk om te maken. En dat voor een taart die er ontzettend spectaculair uit ziet! Lianne en ik hadden ook nog nooit meringue gemaakt, dus het was ook heel erg leuk om te proberen. Ik ben echter niet een hele grote fan van citroen, wat natuurlijk hét onderdeel is van deze taart. Voor de lemon curd zal ik denk ik de volgende keer twee citroenen, in plaats van drie, gebruiken. Wat echt awesome is aan deze taart, is dat de bodem neutraal is, de lemon curd er keihard in kickt, en de superzachte meringue alles weer wat zachter en zoeter maakt. Ondanks mijn niet al te grote liefde voor citroen, vind ik deze taart ook echt lekker.

Lemon Meringue Pie van Yellow Lemon Tree Blog

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:
150 gram bloem
75 gram koude roomboter
50 gram witte basterdsuiker
1/2 ei
een snufje zout

Voor de lemon curd:
rasp van 2 of 3 citroenen
sap van 2 of 3 citroenen
3 eidooiers
50 gram gezeefde maïzena
125 gram kristalsuiker
50 gram koude roomboter
225 ml water
merg van 1 vanillestokje

Voor het meringueschuim:
3 eiwitten
100 gram fijne kristalsuiker

Dit moet je doen:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2. Maak eerst de bodem. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met je handen tot een mooi en soepel deeg is ontstaan. Voeg als het deeg wat droog is nog wat extra ei toe. Maak een bol van het deeg.

3. Bestrooi het werkblad met wat bloem. Druk de deegbol plat en rol het deeg net iets groter dan de bakvorm uit. Vet de bakvorm in met wat plantaardige olie of zachte boter. Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Snijd de loshangende randjes weg en verdeel dit over de bodem.

4. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

5. Nu komt het splitsen van de eieren. Voor de lemon curd heb je 3 eierdooiers nodig en voor het meringueschuim 3 eiwitten. Gebruik drie kommen. Breek het ei voorzichtig boven de eerste kom. Doe het eiwit over in de tweede kom. Doe het eigeel in de derde kom. Boven kom nummer één breek je nu weer een nieuw ei. Mocht je een beetje eigeel knoeien boven de eerste kom, dan hoef je niet gelijk alles weg te gooien, omdat de andere eiwitten in kom twee zitten. Doe dit met alle drie de eieren.

6. Maak nu de lemon curd. Neem een pan en zeef de maïzena hierboven. Rasp de citroenen en pers ze uit (bewaar een halve doorgesneden citroen om straks de kom mee te ontvetten voor de meringue). Doe het citroenrasp en -sap (voeg naar smaak twee of drie citroenen toe), de suiker, het vanillemerg en het water bij de maïzena in de pan.

7. Zet de pan op het fornuis. Verwarm op laag vuur en blijf continue roeren. Op een gegeven moment begint het mengsel wat te klonten, blijf nu stevig doorroeren. Blijf roeren tot alle klontjes weg zijn en je een mooi behangerslijmachtig mengsel overhoudt. Roer nu de koude boter erdoor.

8. Haal de pan van het vuur en doe het eigeel erbij. Blijf goed roeren, ander kan het eigeel gaan stollen. Als het goed is heb je nu een mooie lemon curd.

9. Haal de bodem uit de koelkast. Giet de lemon curd over de bodem. Zet de taart ongeveer 25-30 minuten in de oven.

10. Laat de taart helemaal afkoelen.

11. Maak ondertussen de meringue. Ontvet een brandschone kom met de doorgesneden uitgeperste citroen, doe hetzelfde met de ‘gardes’ van de mixer. Doe de eiwitten in de vetvrije kom en klop ze stijf met de mixer. Voeg als de eiwitten stevig zijn (je moet de kom op z’n kop kunnen houden zonder dat het schuim eruit valt) de suiker beetje bij beetje toe. Klop verder tot je mooie glanzende pieken hebt.

 

12. Is de taart helemaal afgekoeld? Verdeel het eiwit met een spatel over de taart. Maak er leuke pieken in.

13. Zet de taart nu nog ongeveer 5 minuten in de oven tot de meringue verkleurt. Houd de taart goed in de gaten, want dit kan opeens heel hard gaan. Het meringueschuim blijft zacht (het wordt dus geen knapperige meringue).

14. Haal de taart uit de oven en laat het even staan voordat je hem aansnijdt.



4 reacties

  1. Lizet

    I know right! Ik heb gelukkig nog een stukje in de koelkast staan, die gaat zometeen zeker op!

  2. Aaaaah, wat leuk geworden zeg! Heel cool hoe je omschrijft hoe die citroen erin kickt haha, dat maakt me gelijk weer hongerig (gelukkig mag ik ‘m woensdag weer eten). Die foto dat jullie zo geconcentreerd bezig zijn is ook echt leuk.

    Lekker zeg dat je nog een stukje hebt (of is die inmiddels op ;))?

    Nou bedankt voor je enthousiaste stukje! Echt héél leuk, word ik ook weer blij van. En wie weet tot een volgende keer.

    p.s. Ik ga je blog ook even volgen.

  3. Lizet

    Thanks! :D

    Het laatste stukje heb ik gister opgesnoept! Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar, hij is echt awesome.

Zeg het maar!