reactie 0

Kiekjes uit de surfboardfabriek

In juli ging ik twee weken naar Portugal, om lekker te surfen en om Lissabon te verkennen. Voordat de Portugese hoofdstad mijn hart kon stelen, leefde ik me uit op de golven van de Atlantische Oceaan in het stadje Peniche. Hier vind je de beste golven van Portugal en één van de beste surfstranden van Europa: Supertubos. Natuurlijk kan ik die enorme golven nog niet aan, dus ik mocht het op de wat mindere strandjes proberen. Maar leuk was het zeker.

Ik vind the surf life fantastisch. Je leeft op het ritme van de wind en de zee, en ik zie het voor me dat je als surfer letterlijk en figuurlijk dobberend door het leven gaat. Als er om 6 uur ’s ochtends een perfecte golf is, dan sta je om half 6 op, trek je je wetsuit aan en lig je om kwart voor 6 in het water. Dat doe je gewoon. En dat is goed. En heerlijk.

Naast het leren van bochtjes maken en voor het eerst een ongebroken golf pakken (Eng! Maar zo vet!), heb ik veel geleerd over hoe de golven en de getijden werken, wanneer je weet wanneer een golf goed is én heb ik geleerd hoe surfboards worden gemaakt. En laat die surfboardfabriek van het merk Fatum nou één van de meest fotogenieke plekken zijn waar ik ooit ben geweest. Enjoy.

In de fabriek worden ongeveer 150 surfboards per week gemaakt. Het gaat bijna allemaal op bestelling, dus bijna alles wordt ook verkocht. Wanneer je een surfboard bestelt, mag je zelf de stijl, grootte en het ontwerp kiezen. Daarmee zijn ze dus custum made, je naam staat er zelfs op! Echt heel tof.

Nadat het ontwerp is besproken en er schetsen zijn gemaakt, begint het maakproces. Deze fabriek laat de ‘binnenkant’ van de surfboards kant-en-klaar binnenkomen, maar dat zijn twee stukken schuim die met een stuk hout aan elkaar vast zitten. Er moet nog heel wat gebeuren voordat je er een golf mee kan pakken.

Eerst wordt het board in een speciale machine tot de juiste vorm en grootte geslepen. Ook worden hier de gaten voor de vinnen gemaakt.

Na het slijpen zitten er allemaal ribbels op de plank, dus moet dat geschuurd worden. Dat gebeurd in deze toffe kamer, waar het licht heel laag staat zodat je precies kan zien wat je aan het doen bent. Het is een lastig klusje, omdat alles precies gelijk moet zijn, anders raakt je board uit balans.

Surfboardmakers heten trouwens ‘shapers’. Hoe cool en Harry Potter-achtig klinkt dat?!

Na het schuren komt het ‘fiber’ (kunststof) laagje erover. Dat gebeurt in deze gekke ruimte, die echt verschrikkelijk stonk. En deze Portugese surfdude legde uit hoe dat allemaal ging. De rollen achter hem zijn de lagen kunststof, die er overheen worden gelegd en verhit worden. Hoe meer lagen je gebruikt, hoe zwaarder je board wordt.

Daarna worden de boards nóg een keer geslepen, en deze bizarre, superwitte kamer:

Hier zou mijn moeder wel een keer met de stofzuiger doorheen willen, denk ik.

De boards worden vervolgens geschilderd..

..En dan zijn ze af!

Dan worden ze verstuurd, of verkocht in de winkel.

Het was echt super tof om een keer een kijkje te nemen in een surfboardfabriek, ik heb er zelf nog nooit over nagedacht hoe die dingen gemaakt worden.

Het was maar goed dat ik mijn creditcard niet mee had genomen, anders zat ik nu met een surfboard thuis. Moet ik toch iets beter voor oefenen! Maar dat is niet erg hoor, surfen is awesome.

Zeg het maar!