Reacties 6

Kaap de Goede Hoop: die mooiste mees suidwestelike punt

Kaap de Goede HoopNu de weergoden een nieuwe weg in slaan en ik met wat vrees de winter afwacht, verlang ik steeds meer naar warmere oorden. Met heimwee denk ik nog vaak terug aan mijn tijd in Zuid-Afrika, en met het zakken van de temperatuur steeds meer. Daarom heb ik vandaag een vernieuwd blogje voor jullie uit de oude doos: een bezoekje aan het supertoeristische Kaap de Goede Hoop.

Je hebt nou eenmaal van die plekken waar je niet omheen kunt. Je bent in Zuid-Afrika, in Kaapstad, en dus moet je ook naar Kaap de Goede Hoop. Net zoals je bovenop de Tafelberg moet staan, moet je ook aanschuiven bij die groep Japanners (ja, moest echt) en een foto maken van dat wereldberoemde bord. Dus daar gingen we.

Kaap de Goede Hoop
We reden Kaapstad uit en langs het fijne surfstadje Muizenberg, langs Kalk Bay, Simon’s Town (pinguïns!) en nog meer leuke havenstadjes en kwamen uiteindelijk bij het nationale park. Want Kaap de Goede Hoop behoort tot een park. Dat wist ik niet. Wat ik ook niet wist, is dat het daar mooi is. Maar dan ook écht mooi. Ik dacht dat je op een gegeven moment gewoon tegen dat beroemde bord aan zou rijden en dat er verder niks te beleven was. Nou, niet dus. Je hebt er allemaal speciale planten en dieren en zelfs restaurants en plekken waar je kunt overnachten.

Het nationale park Cape Point bestaat eigenlijk uit twee delen: Cape Point en Kaap de Goede Hoop. Cape Point zie je op de eerste foto hierboven, een prachtig berglandschap met daar bovenop een vuurtoren en een uitzicht die voor je gevoel echt bijna reikt tot Antarctica. Frisse lucht blaast door je haren en de wereld bolt af voor je ogen. Je staat bijna aan het einde van de wereld. Beneden zie je de Atlantische oceaan zich met geweld tegen het vasteland duwen. Het is een schouwspel van de mooiste kleuren blauw en wit, puurder dan je ze kunt voorstellen. Deze zee is wild, onaangeraakt, ongerept. En ijskoud. Het is hypnotiserend, en als je goed kijkt zie je misschien zelfs een zeeleeuwtje.

Kaap de Goede Hoop (foto hierboven) is zo’n anderhalf uur wandelen van Cape Point. Of een kwartiertje met de auto. Het bord was leuk om te zien, maar toch een lichte anticlimax. Vooral omdat je moet aanschuiven bij de Japanners en Amerikanen, en vooral na al het pracht en praal dat we bij Cape Point zagen.  Wel leuk: op de terugweg werden we begroet door kleurrijke bokken, bavianen en struisvogels, je zou bijna vergeten dat je in Afrika bent.

Kijk mee naar ‘Die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika’ en naar een van de mooiste plekken die ik in Zuid-Afrika heb gezien.

Kaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede HoopKaap de Goede Hoop
En als bonus een 20-jarige Lizet! Oh, how time flies.

Ben jij wel eens in Zuid-Afrika geweest? En vermijd je liever dit soort supertoeristische plekken of vind je – net als ik – dat je het toch even gezien moet hebben?

6 reacties

 1. Henk

  Gaan wij toch ook heen he? Ik kan als geograaf het niet maken om daar ook te zijn geweest.
  Maar dan nemen we wel wandelschoenen mee!
  Henk.

 2. Marianne

  Lieve Lizet,
  Het is of ik er even weer ben, maar toen was het wel wat slechter weer en nog onheispellender. Mooi fotos hoor en leuke tekst.

Zeg het maar!