Reacties 8

Fijn adresje: Het FotoMuseum, Antwerpen

De museumliefhebber kan flink los in Antwerpen. Je hebt het Museum aan de Stroom (MAS), je hebt het Rubenshuis, het Museum voor Schone Kunsten, het ModeMuseum (MoMu)… En je hebt het FoMu! Het FotoMuseum dus. Ik hoorde al van meerdere mensen dat ik een keer bij het FoMu moest gaan kijken. En dat leek me ook wel wat. Mijn lieve ouders waren dit weekend op bezoek in Antwerpen en dat leek me een mooi moment om ze mee te slepen.

(en dit kon ik natuurlijk niet laten)

Het FotoMuseum. Mijn vader mopperde nog een beetje dat ze het beter ‘Het FotografieMuseum’ hadden kunnen noemen, want het ging helemaal niet over hoe fotografie ontstaan is enzo. Maar ik vond het niet heel erg (en hij uiteindelijk ook niet). Er waren prachtige tentoonstellingen met prachtige verhalen. Ik maakte foto’s van de foto’s (inception!) en dit zijn ze.

Dit was een prachtige expositie over Ponte City, een flatgebouw in Johannesburg, Zuid-Afrika. Na de Apartheid zijn er veel criminele bendes in het gebouw gaan wonen, waardoor het niet bepaald een veilige plek was om te wonen. Ponte City werd het symbool voor verloedering en criminaliteit. In 2007 wilde een nieuwe eigenaar het gebouw opknappen, waardoor de helft van de bewoners er niet meer kon wonen. Tot de dag van vandaag is er nog bijna niks gebeurd.

De website van het FoMu beschreef het zo mooi, dat ik het zelf niet beter kon doen: ‘Subotzky en Waterhouse fotografeerden op, in en rond het vierenvijftig verdiepingen hoge gebouw. In hun zoektochten stootten ze op stapels achtergelaten documenten in de leegstaande appartementen. Zowel kaarten, brochures en persberichten van de utopische beginperiode, als afbeeldingen en teksten door generaties migranten van over heel Afrika. De tentoonstelling brengt alles samen en wekt zo de symboolwaarde van het gebouw tot leven.’ Dat dus.

Dit was een kleine tentoonstelling van het werk dat fotograaf Walker Evans voor tijdschriften maakte. Ik herkende de naam, die heb ik in de eerste editie van de Nederlandse Harper’s Bazaar nog langs zien komen. Mooie foto’s van best ongebruikelijke thema’s. Veel stad, vooral New York. I like.

Oh, dit was mooi! Een bizarre documentaire van Richard Mosse over rebellengroepen in Oost-Congo. Hij maakte foto’s en een film in conflictgebieden Deze film is ook te zien, in een vreemde samenstelling van zes verschillende schermen die af en toe tegelijk spelen.

Alles werd gefotografeerd en gefilmd met een infraroodfilm, waardoor de bizarre knalroze en groenblauwe kleuren zijn ontstaan, terwijl de mensen wel hun ‘gewone’ kleuren hebben. Het zijn heftige beelden, die juist heel bizar mooi worden door de gekke kleuren. Heel indrukwekkend, ik wil zeker terug om de film nogmaals te kijken.

En dit kon ik natuurlijk niet laten, ik moest even Amélie spelen. Het resultaat zie je bovenaan. :)

Het is een mooi museum met mooie tentoonstellingen. Eind november komen er weer twee nieuwe, dus ik weet zeker dat ik in december het museum nog een keer ga bezoeken. In hetzelfde pand zit ook een filmhuis, Cinema Zuid, en een leuk cafeetje met lekker eten. En fijne plek om rond te hangen dus!

Het Fotomuseum
Waalsekaai 47, Antwerpen
www.fotomuseum.be
Open op dinsdag t/m zondag, 10-18 uur
€ 8 boven 26 jaar, € 3 voor 18 tot 26 jaar
gratis onder de 18 jaar

8 reacties

 1. Ik vind jouw foto’s van de foto’s erg tof!
  Die kleuren die het gebruik van de infraroodfilm veroorzaken zijn ook echt impressive.
  Oh en goede fotoreeks van jezelf ;)

  P.s. Ik zag dat je mee wilde doen aan mijn winactie maar dat bloglovin hem nog niet online had gezet. Hij staat er nu ondertussen wel op ;) hij loopt tot vanavond trouwens. Thought you maybe would like to know :)

 2. Lizet

  Haha thanks! Foto’s van foto’s maken is altijd een beetje spannend ;) Die infraroodfilm was zooo mooi. Ik wil dat ook! Echt heel onwerkelijk, maar toch ook heel realistisch tegelijkertijd en vooral gewoon echt heel mooi.

  Oeh en bedankt voor de tip! Ik heb hem afgemaakt :D

 3. Ziet er geweldig uit Lizetje! Je blog staat echt vol met redenen om je snel een keertje op te zoeken daar in het prachtige Antwerpen <3

 4. Tea

  toen ik in Breda woonde gingen we best vaak naar Antwerpen, maar ik ben nooit naar FoMa geweest – best zonde als ik dit zo zie. En ik wil ook een setje in Photomatique

 5. Lizet

  Oh jammer, het FotoMuseum is heel fijn! Ik denk ook niet dat dit de laatste keer in de Photomatique was, veel te leuk!

 6. Lizet

  Jaaa zo fijn! Ik weet nu al dat ik er ook heel vaak ga komen :D

Zeg het maar!